Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan een workshop Lange Sluitertijden. Bij de gebruikelijke wijze van fotograferen is de sluitertijd een fractie van een seconde, bijvoorbeeld 1/125. Daarbij wordt beweging bevroren. Bij het hanteren van lange sluitertijden gebruik je hele seconden zoals 10 of 30. Of één tot meerdere minuten om de sensor te belichten. Het is een manier van fotograferen waarbij het niet gaat om het snelle kiekje dat precies moet weergeven wat de fotograaf zag, maar om een manier om beweging op een bijzondere manier vast te leggen, namelijk ’bewogen’. Dat geeft een surrealistische tint aan een foto omdat je de tijd vastlegt die voorbij gaat. Beweging wordt een vorm, water wordt mist en lucht wordt een vloeibare substantie.

Dat schrijft Mischa de Muynck op zijn website HeelHollandFotografeert. Hij verzorgt o.a. deze workshop en wist mij met die wervende zinnen te lokken. Je bent nooit te oud om te leren en deze techniek leek mij wel wat. Dus gaf ik mij op voor de workshop. 

Om kwart voor 10 startte Mischa in zijn lesruimte in Kortgene de workshop met een theoretische inleiding. Daarbij veel aandacht voor het gebruik van een 10-stops grijsfilter dat je voor de lens moet zetten om de lange sluitertijd te compenseren. Anders zouden alle foto’s zwaar overbelicht worden. Het gebruik van dat filter vraagt enige handigheid die in de loop van de dag tot een zekere mate van routine moet leiden. Dat gingen de 6 deelnemers de rest van de dag uitgebreid oefenen.

Zeelandbrug

We begonnen aan de Noord-Bevelandse oever van de Oosterschelde bij het begin van de Zeelandbrug. Het was prachtig weer voor zo’n dag buiten en voor de fotografie. Al doende aan de voet van de dijk kregen we de volgorde van handelen enigszins in de gaten, al ging er ook het een en ander mis. Toch lukte het ook om goede foto’s van de brug te maken boven een gladgestreken watervlakte. Dat geeft inderdaad een bijzonder beeld.

Tegen het middaguuur vertrokken we naar de Westkappelse Zeedijk op Walcheren, tussen Domburg en Westkapelle. Na een lopende lunch met door Mischa gepresenteerde heerlijke broodjes gingen we ook hier onderaan de dijk aan de slag om het opkomend tij te fotograferen. Dat lijkt een onmogelijke taak, maar met lange sluitertijden is dit mogelijk. Inderdaad, iets surrealistisch heeft het wel.

Aan de voet van de Westkappelse Zeedijk kun je je in de Alpen wanen
Opkomend tij 1
Opkomend tij 2

Om half 4 was het tijd om naar het Veerse Meer te gaan voor nog een kleine opdracht bij de restanten van wat aanlegsteigers.
De workshop werd daarna afgesloten in Mischa’s lesruimte in Kortgene, waar hij nog een verhelderende uitlag gaf over hoe je met de opnamen van deze dag in de nabewerking aan de gang kunt gaan. Om half 6 was het afgelopen en gingen we na een heerlijke dag in de buitenlucht en aan de Zeeuwse waterkant naar huis. En het was ook een geslaagde en goed georganiseerde workshop onder de plezierige leiding van Mischa de Muynck, die de deelnemers als docent en ’coach in het veld’ de hele dag met raad en wijze woorden ondersteunde.

De restanten van een aanlegsteiger in het Veerse Meer

6 gedachtes over “Sluitertijd

 1. Neeltje schreef:

  Wat een prachtige foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kees schreef:

   Dank je, Neeltje.

   Like

 2. Corrie schreef:

  Wat een prachtig effect Kees, vooral bij de stenen en schelpen

  Geliked door 1 persoon

  1. Kees schreef:

   Leven van de verwondering, dat is toch een groot goed. En als je goed om je heen kijkt is er nog zoveel moois te ontdekken.

   Like

 3. Gmt schreef:

  Dat blijven leren, en steeds weer het waarnemen verdiepen bewonder ik ten zeerste. En zo te zien heb jij je lesje wel geleerd! Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kees schreef:

   Nieuwe paden ingaan, verder kijken, nieuwe schoonheid ontdekken – ja, zo’n dag doet goed. En met 2 covid vaccinaties kun je zo de herwonnen vrijheid vieren. En met mooi resultaat, inderdaad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: