Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Dit weblog ben ik begonnen uit nieuwsgierigheid. Ik had regelmatig gelezen over het fenomeen en wilde het onderzoeken. Het is een vorm van persoonlijk publiceren en daar was ik niet vertrouwd mee. De eerste jaren ben ik dan ook aarzelend te werk gegaan en ook nu zijn er soms flinke pauzes tussen mijn berichten. Toch komt er van lieverlee wat richting en vorm tevoorschijn en ik krijg er ook steeds meer aardigheid in. Tastenderwijs raak ik erin  thuis.
Ik ben Kees Tempelaar, in 1946 geboren in Dordrecht, waar ik tot 2010 heb gewoond. In dat jaar verhuisde ik met mijn vrouw Ans naar Middelburg. In mijn werkzame leven was ik registeraccount en financial controller. In 2006 ging ik  met pensioen.
Mijn hele leven ben ik actief geweest in de kerk in velerlei functies. De laatste 20 jaar in Dordrecht was ik ook kerkorganist en behaalde het diploma Kerkmuziek III. In Middelburg heb ik dat niet voortgezet en na een paar jaar waarin er in de kerk onverkwikkelijke troebelen waren ben ik er feitelijk buitenkerkelijk geworden. Wel ben en blijf ik orgelliefhebber, al speel ik alweer een aantal jaren niet meer. Ik bekwaam mij nu vooral in fotografie en ben lid van de paleografische werkgroep die zich bezig houdt met het transcriberen van de boeken der Walcherse Rederijkers en het onderzoeken van hun geschiedenis. Tot voor een paar jaar was ik ook graag sportief bezig met hardlopen en (hard)fietsen, maar sinds ik in 2015 een hartinfarct heb gehad moest ik dat afbouwen. In 2018 deed zich een calamiteit voor waardoor ik nu met een icd ben uitgerust en iedere sportinspanning moet vermijden. Langzaamaan lukt het mij deze beperking te accepteren, al gaat dat niet van harte.
Des te meer tijd heb ik nu voor mijn andere activiteiten en interesses zoals fotografie, geschiedenis, lezen, caravannen en allerlei bezigheden op de computer, waaronder dit weblog…

Zuiderend is de huidige weg waaraan mijn grootvader Riemer Boersma in 1928 een nieuw boerderijtje betrok. Met een aantal koeien op stal leidde hij met mijn oma Antje van der Meer en de kinderen, waaronder mijn in 1920 geboren moeder, een karig bestaan in het zompige veengebied ten zuiden van Drachten. Gekomen van de Zuiderdwarsvaart binnen Drachten hoopten zij hier een zelfstandig boerenbestaan op te bouwen. Toendertijd liep de Zuiderdwarsvaart door langs deze plek. De hypotheekakte voor de aankoop door Riemer Boersma, gedateerd 11 mei 1927, vermeldt dan ook ‘Een perceel bouwland en boschgrond met de daarop gestichte of nog te stichten gebouwen, ten oosten van en aan de zuiderdwarsvaart (…)’ als ligging van het stuk land. Daarna kon de bouw van het huis beginnen.

DSC_2000
Zuiderend 70, situatie september 2012
DSC_2014
Zuiderend met rechts het boerderijtje van mijn grootouders en links hoogbouw van Drachten aan de andere kant van de A7
DSC_2012
Herinneringsbord langs het Zuiderend: waar nu het asfalt ligt, kabbelde het water van de Zuiderdwarsvaart, gedempt in 1965.

Mijn grootvader heeft plannen gehad om naar Canada te emigreren en ook Duitsland is nog aan de orde geweest. Het is bij plannen gebleven, wat het buitenland betreft. Want rond 1930 verhuisde het gezin naar Klaaswaal in de Hoekse Waard. Dat moet voor hen en in die tijd toch wel een soort emigreren zijn geweest.

Het boerderijtje in betere omstandigheden (ongedateerde foto)
Riemer Boersma
Riemer Boersma  – Drachten 1893-Utrecht 1950
Antje van der Meer 1968
Antje van der Meer – Surhuisterveen 1891-Dordrecht 1979

In Klaaswaal vond opa Boersma werk als boerenknecht. Helemaal naar de zin was het kennelijk niet en mijn oma had moeite te aarden in de eindeloze leegte van de Hoekse Waard, want vrij snel (wanneer precies weet ik niet) verhuisden ze naar Dubbeldam, waar opa ook als boerenknecht ging werken bij Kluifhooft, die een grote boerderij had aan de Provinciale weg naar de Kop van ’t Land. Het gezin Boersma ging tegenover de boerderij wonen aan de Haaswijkweg, in een kleine landarbeiderswoning. Het huisje staat er nog, inmiddels uitgebouwd en gemoderniseerd. De jongste zoon woont er, mijn oom Sjoerd Boersma met zijn vrouw.
Enkele vage herinneringen heb ik ten aanzien van mijn grootvader. Ik was 4 jaar toen hij overleed in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Ik ben een keer met hem meegegaan langs de Haaswijkweg om vogels weg te jagen. Hij deed iets bij een boom, er volgde een harde knal en een hele wolk donkere vogels vloog al schreeuwend op. In mijn herinnering vielen ze verderop dood neer; later ben ik daaraan gaan twijfelen toen ik mij ging afvragen hoe dat werkte wat hij daar deed. Ik kon het hem niet meer vragen, wel snapte ik dat hij zo het opkomend gewas beschermde op het land van Kluifhooft.

Over dit gebied is op Wikipedia te lezen: Drachten Zuid is een toekomstige woonwijk aan de zuidkant van Drachten, Drachten zuid is een tijdelijke benaming, daar deze wijk nog in ontwikkeling is. Er wordt momenteel al gesproken over de naam de Forten. De wijk wordt begrensd door autosnelweg A7 aan de noordkant, de bossen van Beetsterzwaag aan de zuidkant, industrieterrein A7 zuid aan de oostkant en de Himsterfinnen aan de westkant. Hier moeten vanaf 2015 zo’n 3000-4000 woningen compleet met winkelcentrum en scholen verrijzen. (Wikipedia 10 mei 2017).

Als deze plannen doorgaan, zal het aanzien van het gebied, waar mijn grootouders en hun gezin woonden, onherkenbaar veranderen. Gelukkig ben ik er een keer geweest, heb het goed bekeken en heb de foto’s nog.

Zuiderend, waar ook een nieuw begin kan zijn.

Contact: cornelistempelaar@gmail.com

Ik ben Cornelis Riemer Tempelaar, roepnaam Kees. Geboren in Dordrecht in 1946 en sinds 2010 woonachtig in Middelburg. Mijn werkzame leven tot aan mijn pensionering in 2006 heb ik doorgebracht in de financiële wereld als registeraccountant en controller. Een grote hobby was lange tijd actief bezig zijn met muziek – kerkorgel en zingen in oratoriumverenigingen – maar de laatste jaren is de aandacht verschoven naar fotografie, wat ook mijn hele leven een liefhebberij is geweest, zij het in de schaduw van de muziekactiviteiten. Liefhebber van muziek [vooral orgel- en klassieke muziek] ben ik nog steeds.
In 1969 getrouwd met Ans Vosselman. We hebben twee kinderen, een dochter en een zoon.

Een gedachte over “Profiel

  1. Theresa schreef:

    Wat weer een mooi stuk, Kees. Wat weet je het huidige tijdsbeeld mooi te treffen! X Theresa

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: