Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

In de maanden mei en juni 2016 maakten wij met onze caravan een reis door Oost-Europa. Na een aanloop in Nederland bezochten we Duitsland (Hameln, Leipzig, Dresden), Tsjechië (Praag), Oostenrijk (Wenen) en Hongarije (poesta, Szeged). Via Oostenrijk (Karinthië, Brixenthal), Duitsland (Lahn, Moesel) en België ging het weer op huis aan.

Broek

De eerste verblijfplaats was in de Alblasserwaard. Op een ’boerencamping’ in de buurtschap Broek bij Meerkerk stonden we een week in het mooie polderlandschap met sloten en knotwilgen en zicht op een ooievaarsnest, waarvan de bewoners druk waren met broeden en nestbouw.


 

Lemelerveld

De volgende etappeplaats was Lemelerveld, waar we ons op de camping bij een echte boer installeerden.

Het melkveebedrijf van de familie De Vos ligt net buiten het dorp. In de verte links is de Lemelerberg te zien.

We kampeerden in de voortuin van de boerderij. Achter het woonhuis liggen de stallen omringd door uitgestrekte graslanden, saaie groene vlakten voor het produceren van voer voor de honderden koeien die permanent binnen leven.

 

Hier is zichtbaar wat in Trouw als volgt werd omschreven: Kruidig grasland heeft plaats-gemaakt voor saaie groene vlakten waar vogels weinig hebben te zoeken en koeien steeds vaker ontbreken (Trouw 28 februari 2017).

Het te maaien areaal is groot en het maaien moet tijdig klaar zijn, zeker als de weersomstandigheden dat vereisen. Daarom wordt er met hoge snelheid en in brede banen gemaaid met imposant materieel.

Gemaaid grasland

Vanuit de nok van de grote stal is goed te zien hoe groot het gemaaide grasland in Oostelijke richting is. Ook aan de Noord- en Zuidzijde van de boerderij liggen grote graslanden. In de verte zijn de Archemer- en Lemelerberg te zien.

Niet alles overleeft het maaigeweld.

 

 

Avondsfeer in de koeienstal. De automatische voeraanschuiver rijdt door de stallen en zorgt ervoor dat de koeien aan het hek steeds goed bij het voer kunnen. De grote stal is zo ingericht dat de koeien zelf bepalen wat ze doen: staan, liggen, drinken, voeren, gemolken worden, een eindje lopen, de rug laten borstelen. Alles computergestuurd en gedoseerd. Alleen de weidegang ontbreekt.

 

 

Hameln

Van Lemelerveld ging het naar Hameln, bekend van de legende van de Rattenvanger.

 

 

 

Leipzig

%d bloggers liken dit: