Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Bijna drie jaar stond de caravan onaangeroerd in de stalling. De laatste reis was een trektocht door het oosten en noorden van Nederland in mei-juni 2019. Het jaar daarop kwam corona met z’n lockdowns en voor Ans ook nog eens long covid, de langdurige gevolgen van een coronabesmetting, die voor een deel niet konden worden weggerevalideerd. Toen de kust veilig werd met de afbouw van de coronamaatregelen kwam de vraag op of het caravannen ons nog wel zou lukken. Zou het niet te zwaar zijn, er komt toch ook gesjouw bij kijken en we zijn in de laatste jaren toch wat krakkemikkiger geworden. Het kost meer inspanning dan het betrekken van een gehuurd vakantiehuisje.

We gingen het ontdekken.

Begin april de caravan uit de stalling gehaald. Meteen openbaarde zich een probleem. De mover deed het niet. Met behulp van de buurman kregen we het gevaarte het trottoir over naar de oprit. En dan valt onze oude Kip tegenwoordig onder de middelmaat caravans….

De caravan was van binnen niet erg vies geworden, dat viel dus mee. Geen insectennesten of dikke lagen stof troffen we aan.

Na een paar dagen de caravan naar Gorter in Heinkenszand gereden voor een controle- en onderhoudsbeurt. Die gaf als resultaat dat de accu het had begeven ondanks dat ik hem al die tijd aan de druppellader heb gehouden. Daarom werkte de mover niet. Een accu moet dus regelmatig ontladen worden om in leven te blijven. Net als bij mensen – permanente spanning zonder recreatie is slecht voor de gezondheid.

Gorter constateerde behalve de accu geen grote of bijzondere mankementen. De banden waren ook nog goed. Dat viel allemaal mee.

Onderweg naar Vierhouten

Na in de week daarna op het gemak de spullen verzameld en de caravan geladen te hebbern, zijn we vorige week donderdag op pad gegaan richting de Veluwe. Op camping De Plagge in Vierhouten vonden we een plek aan het eind van het veldje, aan de rand van de camping, wat hier ook betekent aan de rand van het bos. Zo kamperen we graag.

Wat thuis al bleek, kwam hier nog wat sterker naar voren. Een deel van de routine was weg. Waar we het een altijd lieten, waar het ander steeds werd opgeborgen, hoe en waarmee iets aangedraaid of losgedraaid of vastgezet of in elkaar geschoven werd, daar moest toch af en toe goed over worden nagedacht. Gaandeweg kwam het ons weer te binnen, soms na wat misgrepen. Desondanks kregen we de voortent best vlot opgezet, om eens wat te noemen. Ouwe kampeerrotten die we zijn!

Op de grens van camping en bos

De omgeving hier is prachtig, volop bossen en heide, een verstild ven als de Ossenkolk dichtbij, een kleine oude zandverstuiving, fiets- en wandelpaden te over. Maar vooral genoten we van de rust, de stilte en de vogelgeluiden.

Bospad langs de camping
Ossenkolk
Ossenkolk

De week ‘proef’kamperen zit er bijna op. Wat mij betreft is die proef geslaagd en ook Ans heeft haar draai in het kampeerdersleven weer gevonden. We genieten met volle teugen, ook al zijn de nachten koud (6ᵒ) en de dagen door de noordoosten wind fris, ondanks de zon.  Plannen komen als vanzelf weer opborrelen, want we zijn nog niet uitgekampeerd.

Zandverstuiving in het landgoed Vierhoutense Heide

16 gedachtes over “Kampeerdersleven

 1. Kees Luteijn schreef:

  Bedankt voor dit inkijkje in deze opstart van de vrijere vogels. Ga zo door.

  Like

  1. Kees schreef:

   We kijken uit naar de vrije vlucht van onze Kip.

   Like

 2. Ik hoop dat er nog veel kampeerdagen voor jullie gaan volgen.

  Like

  1. Kees schreef:

   Ja, veel kampeerdagen in boeiende landschappen met mooie natuur en gevuld met aandacht voor geschiedenis, kunst en cultuur.

   Like

 3. Erik Vening schreef:

  Fijn om te lezen dat de proef weer geslaagd is! Ik vond het feestelijk jullie even te treffen tijdens jullie wandeling met Truus.

  Like

  1. Kees schreef:

   Het was ook wat ons betreft fijn je nog weer even te zien en te spreken, Erik. En die Truus, ja die is toch wel een fenomeen, ook zoals ze na een half jaar affectief reageerde op Ans.

   Like

 4. Marleen Tempelaar-Bakker schreef:

  Geweldig! Diepe buiging voor jullie aanpassingsvermogen rondom de krakkemikkigheid en jullie kijken naar wat er wel kan! That’s life! Hou van jullie.

  Like

  1. Kees schreef:

   We vinden het weer heerlijk en het gaat ons na wat onwennigheid nu weer goed af. Dus we gaan ermee door.

   Like

 5. Corrie schreef:

  Nou Kees, geslaagd toch? Als ik het goed lees zeg je eigenlijk: SMAAKT NAAR MEER!

  Like

  1. Kees schreef:

   Ook al was het vannacht erg koud (buiten 2ᵒ, in de caravan 9ᵒ), het kan de pret niet drukken en de smaak niet verpesten.

   Like

 6. Gmt schreef:

  Mooi zo! Mooie teksten en beelden maken ben jij alvast niet verleerd, integendeel!

  Like

  1. Kees schreef:

   Fotograferen doe ik vanaf mijn militaire diensttijd. Met schrijven ben ik tastenderwijs bezig los te komen van 40 jaar financiële-rapportage-kantoorstijl-schrijverij. Dat gaat niet zonder moeite. Volharding geeft vooruitgang. Het Gmt-blog helpt daar bij.

   Like

 7. Rien Verwijs. schreef:

  Mooi Kees en Ans, dat de ideeën weer komen! Hopelijk kunnen ze ‘opgepakt’ worden. Het verhaal weer voorzien van bijzonder fraaie ‘kiekjes’.

  Like

  1. Kees schreef:

   Dank je, Rien. Fotograferen heeft zo zachtjes aan de plaats van orgelen ingenomen.

   Like

 8. Neeltje schreef:

  Geweldig om te lezen Heerlijk. Het is net als fietsen … je verleert het nooit.
  Hoop dat jullie een fantastisch kampeerseizoen krijgen.

  Like

  1. Kees schreef:

   Het ging in het begin wat slingerend. We kwamen al doende op koers en hadden geen zijwieltjes nodig!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: