Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Vandaag was het prachtig najaarsweer. Er moest van alles gedaan worden, zoals naar de markt gaan en vanmiddag het wegwerken van stapels snoeihout in de groene kliko.

Zondag was het ook mooi weer en namen we tijd voor een wandeling langs de zee. Het was alweer even geleden dat we bij het station van de reddingsboot bij Westkapelle waren geweest. De revalidatie van Ans wegens ’long covid’ geeft de laatste weken goede resultaten, zodat een wandeling daar, hoewel nog geen uur als je doorloopt, weer mogelijk moest zijn.

Het verbrede strand tussen Westkapelle en Zoutelande

En het was er heerlijk, zon en een frisse wind, helder zicht over zee. Altijd is er wel een zeeschip dat voorbijkomt. De vaargeul loopt vlak langs het strand, dus de schepen varen dichtbij, zijn goed te zien. Ik vind het leuk om van een schip als ik de naam kan lezen, thuis na te kijken wat voor schip het is en de bestemming.

Het eerste schip dat passeerde was de Gale, een lpg-tanker varend onder Nederlandse vlag, gebouwd in 2021 dus splinternieuw, met een lengte van 91m, een breedte van 15m en bij deze reis een diepgang van 3,9m. Het was op weg van Terneuzen naar Immingham GB, dat ligt bij Hull.

De lpg-tanker Gale op weg naar zee

Later kwam de Alrek de Westerschelde opvaren, komend van Oxelosund aan de oostkust van Zweden zuidelijk van Stockholm en op weg naar Antwerpen. Het is een containerschip, lang niet zo groot als de reuzen die aan de overkant langs de kust varen, waar de vaargeul veel dieper en breder is. De Alrek heeft een lengte van 100m, een breedte van 17m en bij deze reis een diepgang van 6m. Het schip vaart onder de vlag van Antigua Barbuda.

Daar tussendoor komt er dan ook nog een loodsboot voorbij scheuren, op weg naar zijn thuishaven Vlissingen.

De Alrek passeert de betonning die de vaargeul aangeeft

Op het water is genoeg te zien dus, niet alleen dichtbij. Vanaf het duin zijn aan de horizon heel goed de grote aantallen windmolens te zien die er in de laatste jaren zijn gebouwd ten behoeve van de z.g. energietransitie. Van het gas af en over op groene stroom. Dat heeft alles te maken met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Die maar niet te stoppen is. Maar ja, de economie…

Loodsboot

Juist deze week kwam er een rapport van het KNMI uit, Klimaatsignaal’21, dat best wel alarmerend genoemd kan worden. De zeespiegel zal meer dan 1m stijgen en dat kan oplopen tot 2m. Als ik naar mijn foto’s van zondag kijk, zie ik tussen Westkapelle en Zoutelande weer een breed strand. In de zomer is hier flink wat zand opgespoten ter versterking van de zeewering. Met de bijgestelde verwachte stijging van de zeespiegel zal dat ophogen van het strand veel vaker moeten gebeuren, niet alleen omdat er zand verdwijnt door de stromingen, maar ook om de zeespiegelstijging voor te blijven. Dit om te voorkomen dat het westen van Nederland niet in de geschiedenisboeken zal eindigen als ’verdronken land’. Zeeland heeft bij de eeuwenlange strijd tegen de zee al het een en ander meegemaakt op dit gebied, zoals bij Saeftinghe (1570) aan de Westerschelde en het Verdronken land van Zuid-Beveland (1530) in het oosten van de Oosterschelde. Over de schande van het moedwillig onder water zetten van de Hedwigepolder ga ik het hier niet verder hebben. Economisch gewin is nu eenmaal de alles bepalende factor. Althans, zo komt het mij regelmatig voor.

Het station van de reddingsboot met radartoren. Rechts Westkapelle. Aan de horizon zijn de windmolens goed te zien.

Het was druk met wandelaars, op het strand, de strandweg en het pad over de duintoppen. Ook op de dijk van Westkapelle, waar veel mensen een kijkje namen bij de  vorige week teruggeplaatste Sherman tank na een grondige herstelbeurt. Hij markeert weer een van de landingsplaatsen uit de Slag om de Westerschelde in 1944. Een volgende keer ga ik er ook maar eens een kijkje nemen. Voor deze middag was het voldoende geweest toen we terug waren bij de auto. 

De gerestaureerde Sherman-tank op de dijk bij Westkapelle

6 gedachtes over “Zeespiegel

 1. picpholio schreef:

  Zalig die mooie kustlijnen van Zeeland en ja, wie kent Zoutelande nu niet hé…. sinds dat nummer wou iedereen er wel eens naar toe 😉 We fietsen er trouwens ook regelmatig als de wind niet te strak staat.

  Like

 2. Prachtige foto’s van de ruimte van het strand en de zee bij de kop van Walcheren. Ik vind het ook altijd heerlijk daar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Corrie marijs schreef:

  Mooie beelden die nog niets verontrustends in zich hebben. Maar het is goed om ons te realiseren dat er wel degelijk een dreiging is.

  Like

  1. Kees schreef:

   Het verbaast mij al zo lang hoeveel moeite het kost om het risico dat we met elkaar lopen door te laten dringen en ernaar te gaan handelen.

   Like

 4. Gmt schreef:

  Mooie eenheid van woord en beeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: