Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Op dinsdag 6 juni 1944 vonden de geallieerde landingen plaats in Normandië, de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. Na felle gevechten kon een bruggenhoofd worden gevormd waaruit de geallieerden konden uitbreken. Met een ongekend snelle opmars door Frankrijk en België kon op 4 september 1944 de haven van Antwerpen door de Britse troepen worden veroverd. Die haven bleef echter onbruikbaar zolang er geen vrije doorvaart over de Westerschelde was. De Duitsers hadden versterkingen aan de zuidkant bij Breskens en aan de noordkant op Walcheren. Hun leger op Zuid-Beveland werd via Zeeuws-Vlaanderen naar België gedirigeerd om de Canadezen af te stoppen die via Vlaanderen oprukten. Wat ze niet lukte, de Canadezen bevrijdden de kust en gingen door naar Breskens.

Monument bij Westkapelle voor de landingen op 1 november 1944

Breskens werd op 11 september getroffen door een geallieerd bombardement. Hierdoor en door de hevige gevechten werd een groot deel van de huizen vernietigd of beschadigd. Pas op 21 oktober was de verovering door de Canadezen een feit. Intussen waren andere legereenheden overgestoken naar Zuid-Beveland om de Sloedam te veroveren. Toen dat gelukt was, waren de Duitsers op Walcheren vastgezet. Hun verdedigingswerken waren extreem sterk en de geallieerden kwamen niet door het gebied van slikken en schorren dat aan de dam grensde. Het lukte de R.A.F. niet de Duitse artillerie en versterkingen uit te schakelen. Daarop werd besloten de dijken van Walcheren door de R.A.F. te laten bombarderen om de positie van de Duitsers te verzwakken.

Inundatiemonument bij Westkapelle

Op 3 oktober 1944 om twee uur ’s middags bombardeerde de R.A.F. de zeedijk bij Westkapelle, waarbij ook het dorp geheel werd verwoest. Het resultaat was onvoldoende. Op 7 oktober werden de Nolledijk bij Vlissingen en de dijk bij Ritthem gebombardeerd. Dat was nog niet genoeg. Daarom werd op 11 oktober de dijk tussen Veere en Vrouwenpolder vernietigd en op 17 oktober volgde nog een tweede bombardement bij Westkapelle. Tenslotte werden op 24 oktober de sluizen bij Vlissingen gebombardeerd waardoor het zeewater via het Kanaal door Walcheren kon binnenstromen.

Inundatiemonument bij Ritthem

De landaanval begon op 1 november vanuit zee door Engelse en Canadese troepen met gebruik van landingsvaartuigen en amfibievoertuigen bij Westkapelle en Vlissingen, terwijl Canadese en Schotse troepen de Sloedam optrokken. Op 8 november was het Duitse leger op Walcheren verslagen.

Monument met Shermantank op de dijk in Westkapelle ter herdenking van de oorlogshandelingen op Walcheren vanaf 3 oktober 1944

Westelijk Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren waren zeer zwaar beschadigd. Walcheren stond voor een deel onder water en vele dorpen waren verwoest. De Slag om de Schelde had als doel de haven van Antwerpen vanuit zee bereikbaar te maten om manschappen en materieel aan te voeren voor de verdere geallieerde opmars richting Berlijn. Dat doel werd bereikt tegen een hoge prijs. De Slag om de Schelde was de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Filmopnamen Slag om de Schelde

Toch heeft deze slag lange tijd in de vergetelheid gerust. Sinds een aantal jaren is de aandacht hiervoor toegenomen. Vorig jaar zijn grote herdenkingen georganiseerd ter gelegenheid van het feit dat de slag 75 jaar daarvoor plaats vond. 

Lunchpauze voor de crew met een warme hap in de eigen keukenwagen bereid.

Kort geleden is er een zeer goed ontvangen boek uitgekomen, geschreven door Tobias van Gent en Hans Sakkers. En er komt een speelfilm, waarvoor in de afgelopen weken opnamen zijn gemaakt. Vorige week gebeurde dat in Vlissingen en in de afgelopen dagen in Middelburg. Natuurlijk ben ik gaan kijken.

Filmopnamen Slag om de Schelde: productie van mistflarden

De opnamen vonden plaats op het Hofplein, waar het Van de Perrehuis fungeerde als hoofdkwartier van de Duitsers. Vol bewondering keek ik naar wat er allemaal komt kijken voor het opnemen van zo’n film op lokatie. En er was het onbehaaglijke gevoel om militairen in de zo bekende uniformen ‘van de vijand’ door de eigen stad te zien lopen en rijden.

Filmopnamen Slag om de Schelde: Duitse officier en gevangen lid van het verzet (vermoed ik)
Filmopnamen Slag om de Schelde
Filmopnamen Slag om de Schelde
Filmopnamen Slag om de Schelde
Filmopnamen Slag om de Schelde: mijn fantasie zegt mij dat het fusilladepeloton vertrekt
Filmopnamen Slag om de Schelde: de verhoorde verzetsmensen volgen
Filmopnamen Slag om de Schelde: het filmen in volle gang

Het zag er indrukwekkend uit en het spreekt vanzelf dat ik te zijner tijd het resultaat zal gaan bekijken.


NAGEKOMEN:
Het Zeeuws Archief heeft een uitgebreid verslag op de website gezet. Voor de geïnteresseerden is het hier te vinden:
https://www.zeeuwsarchief.nl/blog/film-is-fantastisch/

5 gedachtes over “Filmopnamen in Middelburg

 1. Rien Verwijs. schreef:

  Blijkbaar dit bericht gemist. Weer mooi om te lezen en te zien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Geweldig om zulke opnames mee te maken en dat je uiteindelijk het resultaat wilt zien is logisch. Het blijft boeien … alles wat met de oorlog te maken heeft.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kees schreef:

   Ik heb zojuist wat toegevoeg aan het bericht: een koppeling naar het uitgebreide verslag dat het Zeeuws Archief op zijn website heeft gezet. Want inderdaad: het blijft boeien, Neeltje.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Leuk om ook dit te lezen. Wist niet dat het daar ook zo heftig was.

    Like

 3. Gmt schreef:

  Mooie reportage met soms wel griezelige beelden maar die ons wel helpen te herinneren dat zovele jonge mensen ons van de onmenselijkheid bevrijd hebben.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: