Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

In de inleiding tot dit weblog, te vinden onder het label ‘Over’, inmiddels Profiel geheten, ga ik in op de herkomst van de naam Zuiderend. Daar zit enige stamboomaffiniteit achter. Omdat ik alleen schrijf over de stamboom van mijn moeder, zou de indruk kunnen ontstaan dat ik mij niet heb verdiept in de stamboom aan vaders kant. Niets is minder waar. Van die stamboom heb ik gegevens verzameld tot in de Middeleeuwen. Bij de start van dit weblog heb ik ook bedacht dat de resultaten van dit stamboomonderzoek zich ook goed lenen om over te schrijven. Als ik tenminste erin slaag leuke en interessante feiten of verhalen over mijn voorvaderen en -moederen te achterhalen. Dat is wel moeilijker dan het verzamelen van namen, datums en familieverbanden. Veel daarvan is op internet te vinden en het programma My Heritage, dat ik voor het vastleggen van de stambomen gebruik, is daarbij ook behulpzaam door hun ‘Smart Matches’.

Hieronder volgt dan de lijst met voorvaderen aan mijn vader’s kant. Voor alle duidelijkheid: het is een lijst ‘in bewerking’, het is zogezegd permanent onderhanden werk. De onderzoekingen gaan verder, allereerst om ontbrekende gegevens te zoeken, maar ook om verdere aankleding te vinden met verhalen en andere gegevens, zoals woonlocaties, land- en huizenbezit en andere wetenswaardigheden die aan zo’n stamboom kleur geven. Geschiedenis heb ik altijd een leuk vak gevonden en dat geldt des temeer als het je eigen familie betreft, heb ik gemerkt.

Van het geslacht Tempelaar bestaat een fraaie en uitgebreide website. Daaruit wil ik putten om in eerste instantie de gegevens die ik heb met verhalen te omkleden zodat  het verleden gaat leven. Mijn eigen voorvaderen kunnen op die manier mensen van vlees en bloed worden. Die website biedt daarvoor veel informatie die ik in de komende tijd tot mij ga nemen. Daarnaast wil ik ook zelf aanvullend onderzoek doen om specifiek voor mijn eigen voorouders feiten en beelden te verzamelen die mijn stamboom tot een levendig geheel kunnen maken.

Voorvaderen TEMPELAAR

IJan ITEMPELER1320
IIJan IITEMPELAR1340Nuenen
IIIJan IIITEMPELER1368
IVJan (Johannis)TEMPELER1398Helmond
VThomas Jan (Maes)TEMPELAAR1428Aarle
VIJan (Maes)TEMPELER1450Aarle
VIISijmonTEMPELAARS1470Helmond
VIIIJan SijmonTEMPELAARS1518
IXSijmon JanTEMPLAR1542Schiedam
XHermanTEMPELAAR1574
XISimon HermanszTEMPELAAR1608Poortugaal
XIICornelis SimonszTEMPELAAR1645Poortugaal
XIIIMichiel CorneliszTEMPELAAR1671Poortugaal
XIVCornelis MichielszTEMPELAAR1714Poortugaal
XVCornelis CorneliszTEMPELAAR1755Kijfhoek
XVIWillemTEMPELAAR1800Volgerland-Kijfhoek
XVIICornelisTEMPELAAR1831Sandelingen-Ambacht
XVIIIWillemTEMPELAAR1859Zwijndrecht
XIXCornelisTEMPELAAR1882Zwijndrecht
XXWillemTEMPELAAR1917Dordrecht
XXICornelis RiemerTEMPELAAR1946Dordrecht

Met de lijst van moeder’s zijde, de Boersma’s dus, ben ik niet zover, die is aanzienlijk korter. Daar moet nog enig speurwerk voor verricht worden.

Voorvaderen BOERSMA

 Hart AndriesBOERSMA1698Donkerbroek
 Sjoerd HartsBOERSMA1743Surhuisterveen
 Hart SjoerdsBOERSMA1780Twijzel
 Jelke HartsBOERSMA1833Twijzel
 Hessel JelkesBOERSMA1866Drogeham
 RiemerBOERSMA1893Drachten
 Trijntje (moeder)BOERSMA1920Drachten
 Cornelis RiemerTEMPELAAR1946Dordrecht

Overigens ga ik nog nadenken over de titel ‘Over’ van het label waaronder de beschrijving en achtergrond van dit weblog en de eigenaar staan. Het is natuurlijk de gemakkelijke vertaling van ‘About’ waarmee dergelijke weblogs zijn opgezet vanuit hun Engelstalige oorsprong. In het Engels is het misschien een gebruikelijke benaming, in het Nederlands vind ik het eigenlijk niet lekker klinken. ‘Over mij’ is wel duidelijk maar staat mij niet zo aan en dekt ook de lading niet. Er moet nog wel iets over mijzelf in komen om de lezer enigszins te laten weten met wie men van doen heeft. Dus dat wordt nog nadenken over een profiel.

CRT_6490
Reeweg Oost 37 in Dordrecht. Het huisje met de trapgevel is door mijn grootouders Cornelis Tempelaar en Maria Stijntje de Vormer in 1904, het jaar van hun huwelijk, gekocht. Zij hebben er tot aan hun dood gewoond. Tegenwoordig is het onderdeel van de winkel van Günther Brilmode.

8 gedachtes over “Mijn voorvaderen

 1. Dick Tempelaar schreef:

  Beste Cornelis Riemer,
  Genealogie is een leuke hobby en er gaat veel in zitten. Geschiedenis zeker over je eigen familie is interessant. Verhalen uit het verleden geven je familieleden inzicht over hun roots. Ik nodig je uit om mee te bouwen aan onze genealogie website Tempelaar.

  Like

  1. Kees schreef:

   Bedankt voor je uitnodiging, Dick. Ik zal er per e-mail op reageren.

   Like

 2. Rien Verwijs schreef:

  Volg je bevindingen met belangstelling!

  Like

 3. Gmt schreef:

  Net zo nieuwsgierig als Clara.

  Geliked door 1 persoon

 4. Trudy schreef:

  Wat mooi om te lezen, ik heb dat ook wel eens overwogen, zo gek, hoe ouder ik word hoe meer ik wil weten over vroeger, over mijn familie, maar er is niemand meer waar ik het aan kan vragen. Wat gaat dat ver terug. Op een site heb ik wel eens gekeken, maar ik kwam niet ver, was ook geen lid. Mooi huis.

  Like

  1. Kees schreef:

   Ja dat huis, zo klein, alleen wat onder de trapgevel zit, daar woonden mijn grootouders met hun 5 kinderen, waaronder mijn vader! Ernaast zat een lampenwinkel, ook een tijdje een snackbar en nu een opticien die nr 37 bij de winkel getrokken heeft. De witte voordeur was vroeger bruin, maar is nog origineel, inclusief het kleine raampje dat open kon. Ach, gekoesterde herinneringen….

   Like

 5. Clara schreef:

  Super uitdaging…benieuwd wat er gaat komen

  Like

  1. Kees schreef:

   Ik ben benieuwd wat ik ga vinden

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: