Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

In de inleiding tot dit weblog, te vinden onder het label ‘Over’, ga ik in op de herkomst van de naam Zuiderend. Daar zit enige stamboomaffiniteit achter. Omdat ik alleen schrijf over de stamboom van mijn moeder, zou de indruk kunnen ontstaan dat ik mij niet heb verdiept in de stamboom aan vaders kant. Niets is minder waar. Van die stamboom heb ik gegevens verzameld tot in de Middeleeuwen. Bij de start van dit weblog heb ik ook bedacht dat de resultaten van dit stamboomonderzoek zich ook goed lenen om over te schrijven. Als ik tenminste erin slaag leuke en interessante feiten of verhalen over mijn voorvaderen en -moederen te achterhalen. Dat is wel moeilijker dan het verzamelen van namen, datums en familieverbanden. Veel daarvan is op internet te vinden en het programma My Heritage, dat ik voor het vastleggen van de stambomen gebruik, is daarbij ook behulpzaam door hun ‘Smart Matches’.

Hieronder volgt dan de lijst met voorvaderen aan mijn vader’s kant. Voor alle duidelijkheid: het is een lijst ‘in bewerking’, het is zogezegd permanent onderhanden werk. De onderzoekingen gaan verder, allereerst om ontbrekende gegevens te zoeken, maar ook om verdere aankleding te vinden met verhalen en andere gegevens, zoals woonlocaties, land- en huizenbezit en andere wetenswaardigheden die aan zo’n stamboom kleur geven. Geschiedenis heb ik altijd een leuk vak gevonden en dat geldt des temeer als het je eigen familie betreft, heb ik gemerkt.

Van het geslacht Tempelaar bestaat een fraaie en uitgebreide website. Daaruit wil ik putten om in eerste instantie de gegevens die ik heb met verhalen te omkleden zodat  het verleden gaat leven. Mijn eigen voorvaderen kunnen op die manier mensen van vlees en bloed worden. Die website biedt daarvoor veel informatie die ik in de komende tijd tot mij ga nemen. Daarnaast wil ik ook zelf aanvullend onderzoek doen om specifiek voor mijn eigen voorouders feiten en beelden te verzamelen die mijn stamboom tot een levendig geheel kunnen maken.

 

Voorvaderen TEMPELAAR

I Jan I TEMPELER 1320
II Jan II TEMPELAR 1340 Nuenen
III Jan III TEMPELER 1368
IV Jan (Johannis) TEMPELER 1398 Helmond
V Thomas Jan (Maes) TEMPELAAR 1428 Aarle
VI Jan (Maes) TEMPELER 1450 Aarle
VII Sijmon TEMPELAARS 1470 Helmond
VIII Jan Sijmon TEMPELAARS 1518
IX Sijmon Jan TEMPLAR 1542 Schiedam
X Herman TEMPELAAR 1574
XI Simon Hermansz TEMPELAAR 1608 Poortugaal
XII Cornelis Simonsz TEMPELAAR 1645 Poortugaal
XIII Michiel Cornelisz TEMPELAAR 1671 Poortugaal
XIV Cornelis Michielsz TEMPELAAR 1714 Poortugaal
XV Cornelis Cornelisz TEMPELAAR 1755 Kijfhoek
XVI Willem TEMPELAAR 1800 Volgerland-Kijfhoek
XVII Cornelis TEMPELAAR 1831 Sandelingen-Ambacht
XVIII Willem TEMPELAAR 1859 Zwijndrecht
XIX Cornelis TEMPELAAR 1882 Zwijndrecht
XX Willem TEMPELAAR 1917 Dordrecht
XXI Cornelis Riemer TEMPELAAR 1946 Dordrecht

 

Met de lijst van moederszijde, de Boersma’s dus, ben ik niet zover, die is aanzienlijk korter. Daar moet nog enig speurwerk voor verricht worden.

Voorvaderen BOERSMA

  Hart Andries BOERSMA 1698 Donkerbroek
  Sjoerd Harts BOERSMA 1743 Surhuisterveen
  Hart Sjoerds BOERSMA 1780 Twijzel
  Jelke Harts BOERSMA 1833 Twijzel
  Hessel Jelkes BOERSMA 1866 Drogeham
  Riemer BOERSMA 1893 Drachten
  Trijntje (moeder) BOERSMA 1920 Drachten
  Cornelis Riemer TEMPELAAR 1946 Dordrecht

 

Overigens ga ik nog nadenken over de titel ‘Over’ van het label waaronder de beschrijving en achtergrond van dit weblog en de eigenaar staan. Het is natuurlijk de gemakkelijke vertaling van ‘About’ waarmee dergelijke weblogs zijn opgezet vanuit hun Engelstalige oorsprong. In het Engels is het misschien een gebruikelijke benaming, in het Nederlands vind ik het eigenlijk niet lekker klinken. ‘Over mij’ is wel duidelijk maar staat mij niet zo aan en dekt ook de lading niet. Er moet nog wel iets over mijzelf in komen om de lezer enigszins te laten weten met wie men van doen heeft. Dus dat wordt nog nadenken over een profiel.

 

CRT_6490

Reeweg Oost 37 in Dordrecht. Het huisje met de trapgevel is door mijn grootouders Cornelis Tempelaar en Maria Stijntje de Vormer in 1904, het jaar van hun huwelijk, gekocht. Zij hebben er tot aan hun dood gewoond. Tegenwoordig is het onderdeel van de winkel van Günther Brilmode.

 

6 gedachtes over “Mijn voorvaderen

 1. Rien Verwijs schreef:

  Volg je bevindingen met belangstelling!

  Like

 2. Gmt schreef:

  Net zo nieuwsgierig als Clara.

  Liked by 1 persoon

 3. Trudy schreef:

  Wat mooi om te lezen, ik heb dat ook wel eens overwogen, zo gek, hoe ouder ik word hoe meer ik wil weten over vroeger, over mijn familie, maar er is niemand meer waar ik het aan kan vragen. Wat gaat dat ver terug. Op een site heb ik wel eens gekeken, maar ik kwam niet ver, was ook geen lid. Mooi huis.

  Like

  1. Kees schreef:

   Ja dat huis, zo klein, alleen wat onder de trapgevel zit, daar woonden mijn grootouders met hun 5 kinderen, waaronder mijn vader! Ernaast zat een lampenwinkel, ook een tijdje een snackbar en nu een opticien die nr 37 bij de winkel getrokken heeft. De witte voordeur was vroeger bruin, maar is nog origineel, inclusief het kleine raampje dat open kon. Ach, gekoesterde herinneringen….

   Like

 4. Clara schreef:

  Super uitdaging…benieuwd wat er gaat komen

  Like

  1. Kees schreef:

   Ik ben benieuwd wat ik ga vinden

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: