Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

We zijn alweer bijna een week in Hurpesch en komen in ieder geval aan onze rust toe. Want het weer is niet best: alle dagen geregeld regen en veel wind. Soms voelde het gewoon guur aan. Toch hebben we een paar wandelingen kunnen maken tijdens schaarse droge perioden. Vrijdag naar Mechelen om de kerstkaarten te posten die ik de dag ervoor geschreven had. Via de buurtschap Helle was het een drie kwartier gaans en dat was het gistermiddag ook toen we tijdens een opklaring met heuse zonneschijn langs de weg en de Geul naar Epen zijn gelopen. Terug via landwegen langs de buurtschap Broek, met onderweg mooi zicht op het Geuldal en de Vijlenerberg.

Hellingen Vijlenerberg

Geuldal met vooraan bij het witte huis de weg langs de Geul van Mechelen naar Epen, daarboven links in het midden de buurtschap Helle, rechts daarvan Hurpescherweg 5 en helemaal rechts de Vijlenerberg

De hellingen van het Geuldal zijn bezaaid met buurtschappen. We verblijven zelf in Hurpesch, daar vlakbij ligt Helle en verder heb je Bommerig, Höfke, Kleeberg en Elzet. Iets verderweg liggen Rott, Melleschet, Camerig, Cottessen, Kuttingen, Terziet en Diependal. Allemaal hebben ze vakwerkhuizen en liggen mooi in het landschap, waardoor ze aantrekkelijk zijn om naartoe te wandelen. Veel van die vakwerkhuizen en -boerderijen zijn rijksmonument. Dat geldt ook voor onze verblijfplaats. De uit de 18e eeuw daterende vakwerkschuur werd in 1997 volledig gerestaureerd en de vakken zijn opnieuw gevuld met originele leem. Vervolgens zijn er twee ruime vakantiewoningen gecreëerd die geschikt zijn voor 2 tot 6 personen. Aan de wegzijde is een bakstenen muur aan de buitenkant aangebracht. Binnenin de vakantiewoningen is de vakwerkbouw duidelijk zichtbaar, evenals aan de achterzijde. Ik kom daar later op terug. Links is het woonhuis met een mooie vakwerkgevel.

Hurpesch

Hurpescherweg 5

In de afgelopen dagen heb ik mij afgevraagd wat een buurtschap is. Je zou kunnen zeggen dat het de kleinste menselijke samenklontering is in het landschap. Een groepje huizen, boerderijen en andere gebouwen zonder centraal punt als een kerk of een marktplein. In de loop van de tijd heeft men dat een naam gegeven.

Hurpescherweg

Het begin van de Hurpescherweg met brug over de Geul

Hurpesch bestaat uit een negental huizen en boerderijen verspreid langs de Hurpescherweg, die van de doorgaande weg tussen Mechelen en Epen met een kleine stenen brug over de Geul omhoog naar de buurtschap Helle loopt, tegen de Vijlenerberg op en evenwijdig aan de Klitserbeek. Die stroomt vanaf de Vijlenerberg naar de Geul. Een buurtschap wordt ook wel een gehucht genoemd; een duidelijk onderscheid tussen de begrippen is er niet. Ik vind buurtschap wel een vriendelijker woord.

Geul

Links stroomt de Klitserbeek in de overal sterk meanderende Geul. Op de achtergrond de hellingen en bossen van de Vijlenerberg.

Een opvallend gebruik in deze streek is het opstellen van ‘kribkes’, kerststallen langs de openbare weg bij woonhuizen, horecagelegenheden en boerderijen. Er zijn ook kribkeswandelingen uitgezet. Het draagt zeker bij aan de speciale sfeer hier in deze tijd van het jaar. Gisteren zagen we in Epen de eerste, gewoon bij een huis.

Kribke in Epen

Een ‘kribke’ in Epen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: