Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Vandaag zijn Ans en ik aangekomen op onze verblijfsplek voor de eindejaars feestdagentijd. We hebben een sfeervol appartement in Hurpesch, gelegen in het Geuldal tussen de dorpen Mechelen en Epen.

Hurpesch is een buurtschap aan de Hurpescherweg die door een zijdal van de Geul loopt naar Helle. In Wikipedia lees ik dat de naam Hurpesch al in de 14e eeuw bekend was als Hortpes, Hortpesch of Hurtpece. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Franse samentrekking heurtebise (heurter: botsen; bise: gure noordenwind).

Hilleshagen zicht op Mechelen

Mechelen in het Geuldal

In de buurtschap lag vroeger Kasteel Hurpesch in de nabijheid van waar de Klitserbeek uitmondt in het riviertje de Geul. Thans ligt daar op die plek de huidige vakwerkboerderij Hurpesch daterend uit de achttiende en negentiende eeuw, gelegen op de rechteroever (oostoever) van de Geul. In Hurpesch staan verschillende vakwerkboerderijen en -huizen die tevens rijksmonument zijn.

We gaan dat in de komende twee weken zien tijdens de wandelingen die we van plan zijn te maken. En verder hopen we wat rust te vinden na het enerverende jaar dat we achter de rug hebben. Ans kreeg te maken met borstkanker en bij mij traden vorige maand ineens ernstige hartritmestoornissen aan het licht. De gevolgen van dergelijke kwalen voor levensritme en gemoedsrust zijn net zo ernstig als de ziekten zelf voor je lijf en je levensperspectief. Hopelijk kunnen we door dit verblijf hier met ontspanning en rust weer tot onszelf komen, al zal dat een ander ‘zelf’ zijn dan we voorheen waren.

De rust en natuur van de Limburgse heuvels en dalen hebben we tijdens eerdere verblijven in de laatste weken van december al leren waarderen. Je kunt hier heerlijk wandelen door bossen en langs weiden, met steeds weer prachtige vergezichten. Er heerst hier in de donkere dagen voor en na Kerst een bijzondere sfeer, in de dorpen en buurtschappen, in de bossen en op de hellingen, als je over de soms glibberige, modderige paden je weg zoekt. We hebben dat eerder ervaren als helend voor lichaam en geest. Bij aankomst vanmiddag voelden we dat weer: het is goed hier te zijn in dit jaargetijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: