Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Zee

 

CRT_20564

Avondstemming aan de Westkappelse Zeedijk

De rust van een zomeravond aan de Westkappelse Zeedijk na opnieuw een dag met heel veel warmte. Een koele bries uit het Noorden voelt dan weldadig aan. De zee kabbelt aan de voet van de dijk, waar een visser stil wacht of er iets bijten wil. Aan de horizon rijen windmolens die op deze afstand geen afbreuk doen aan het vredige tafereel.
Bij het samenstellen van dit bericht luisterde ik naar Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Op de website van Radio 4, waarop deze muziek te beluisteren was, lees ik dat hij in een interview Canto ooit omschreef als ‘melancholieke, nostalgische muziek. Heimwee naar een utopie misschien. Naar het land van de beminden. Naar de wereld waar de mensen geen roofdieren voor elkaar zijn’.

CRT_20560

Vele schepen varen de monding van de Westerschelde in en uit. Eén van de vaarroutes loopt langs de dijk van Westkapelle

De vredige zee sluit mooi aan bij die gedachte. Hoewel je je onmiddellijk realiseert, dat ergens ter wereld waar deze zee ook land raakt, er geroofd, geplunderd, gemoord, verkracht wordt. Want de mensheid is onverbeterlijk gewelddadig. In weerwil ook van de vele vredestichters en de vele mensen die dat geweld niet willen, die stil aan een kalme zee willen zitten die aanspoelt bij een land waar vrede en gerechtigheid heerst.
Dat laatste is helaas wereldwijd een utopie.

CRT_20566

Kleuren en licht veranderen per seconde

Mijmeren over vrede en goede verhoudingen tussen mensen gaat vanzelf als je ogen deze mooie natuur zien en je oren de golfjes tegen de dijk horen kabbelen.

CRT_20567

De schemering valt langzaam in

Die utopie zal er altijd zijn.

 

2 gedachtes over “Zeeuwse sferen

  1. Trudy schreef:

    Wat een prachtige foto’s.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: