Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

CRT_20844Gistermiddag 23 september was ik bij een mooi concert door vier jonge musici, allen studerend aan het conservatorium in Tilburg.

Op zondagmiddag 23 september concerteerde het Íchos kwartet in de Doopsgezinde kerk in Middelburg. Het kwartet is begin 2018 opgericht en bestaat uit drie zangers: Hanna de Bruin alt, Theo Decloedt bariton, Marinken van de Velde mezzosopraan en pianiste Manon Berendschot. Zij studeren alle vier aan het conservatorium in Tilburg. Ze hebben een breed repertoire en musiceren in verschillende bezettingen. De componiste Aura Bouw heeft een deel van haar recente compositie Actias Luna speciaal voor het kwartet gecomponeerd. Dat werd als afsluiting van het concert uitgevoerd.

CRT_20833

Manon Berendschot

Het werd een mooi concert met muziek van Bach, Purcell, Schubert, Mahler, Brahms, Mozart, Loewe, Debussy, Weill en genoemde Aura Bouw, een 21(!)-jarige componiste. En dat geeft meteen aanleiding mijn grote waardering weer te geven. Want niet alleen bracht het kwartet op voortreffelijke wijze de ’gewone’ klassieken tot klinken. Ze durven ook onbekende muzikale paden te betreden. Terwijl ze dus pas sinds begin 2018 samen zingen en spelen en dit hun eerste openbare optreden was. Of in de woorden van de organisator van de stichting Kerk biedt Podium, Bert Geleijnse: we beleefden de wereldpremière van het Íchos kwartet!

CRT_20834

Hanna de Bruin

Prachtige stemmen, verzorgde zang met een heel goede stembeheersing, een voortreffelijk begeleidende pianiste, die in een tweetal solowerken liet horen tot wat ze al in staat is op de grote Bösendorfer. Dat waren de ingrediënten van een heel mooi concert op een ook in Middelburg regenachtige zondagmiddag. Het gelukkig toch goed opgekomen publiek liet in de pauze en na het concert op vele wijzen hun waardering blijken over wat er deze middag in het intieme en goed klinkende kerkje ten gehore werd gebracht.

CRT_20837

Theo Decloedt

De Stichting Kerk biedt Podium wil ruimte geven aan hen die zich muzikaal willen presenteren. Startende professionele musici kunnen werken aan hun naamsbekendheid, muziekstudenten en jonge talenten van de muziekschool kunnen podiumervaring opdoen, ervaren amateurmusici kunnen hun enthousiasme voor hun repertoire met anderen delen. Er worden tien maandelijkse (klassieke) concerten per jaar georganiseerd. De musici ontvangen geen honorarium; wel, voor zover mogelijk, vergoeding van reiskosten.
Stichting Kerk biedt Podium stelt gratis de kerk en de daar aanwezige instrumenten (orgel en piano) ter beschikking en verzorgt de publiciteit.
Voor meer informatie: www.kerkbiedtpodium.nl

CRT_20843

Marinken van de Velde

Graag geef ik hier de gegevens van deze talentvolle en enthousiaste jonge musici:

Hanna de Bruin studeert aan het Fontys Conservatorium bij Sinan Vural en Margriet van Reisen. Ze volgde masterclasses bij o.a. Anna Sims en Roberta Alexander. Ze ontving een eervolle vermelding tijdens de regionale voorronde van het Prinses Christina Concours en won de tweede prijs tijdens het Eastman Concours. Hanna vormt een vast duo met Manon Berendschot.

Theo Decloedt studeerde aanvankelijk psychobiologie, maar koos in de eindfase van zijn bachelor toch voor een loopbaan in de muziek. Na een intensieve begeleiding van Gulian van Nierop mocht Theo in 2015 aan de vooropleiding bij Jón Porsteinsson beginnen. Na diens pensioen kreeg Theo de kans om een jaar met Sinan Vural te werken. Het is bij hem en Margriet van Reisen dat hij nu in het tweede jaar aan de Academy of Music and Performing Arts studeert.

Marinken van de Velde behaalde een regentaatsgraad muzikale opvoeding en studeert sinds september 2015 klassieke solozang aan het Fontys Conservatorium bij Margriet van Reisen en Sinan Vural. Masterclasses volgde ze bij Xenia Meijer en Elly Ameling. Marinken zingt bij ‘Modern Barock Ensemble’. Ze zong o.a. de titelrol in hun dansvoorstelling ‘Dido & Aeneas’ (Purcell). Ze heeft een voorliefde voor liedkunst en oratoriumwerk en vormt een duo met pianiste Michelle van Malsen.

Manon Berendschot startte in 2015 aan de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg bij Nicolas Callot, tot op heden haar docent. Verder kreeg ze masterclasses van o.a. David Kuijken en Menahem Pressler. Manon werkt graag met zangers. Ze begeleidt regelmatig koren en vormt sinds september 2017 een vast duo met Hanna de Bruin.

CRT_20839

 

2 gedachtes over “Gehoord: het Íchos kwartet

  1. Bert Geleijnse schreef:

    Als organisator van de concerten van Kerk biedt Podium ben ik er ook trots op dat deze’ mensen met passie’ – om Trudy te citeren bij ons hun eerste officiele concert als kwartet gaven, Een feestje met ingrediënten: muzikaliteit, lef en enthousiasme

    Like

  2. Trudy schreef:

    Prachtige foto’s mensen met een passie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: