Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

En toen kreeg het virus mij toch te pakken. Op Nieuwjaarsdag zijn we om half 11 getest in Landgraaf. Reeds ’s avonds kwam de uitslag: Ans negatief en ik positief. Die middag hadden we nog een mooie wandeling gemaakt naar Schweiberg en dan door de glooiende weilanden terug. We zouden tot maandag blijven, maar dit bleek de afsluitende wandeling. Want in deze omstandigheden is het maar beter om thuis te zijn, je weet niet hoe het ziekteverloop zal zijn.

Zaterdagmorgen alles ingepakt. Terwijl we daarmee bezig waren belde de GGD Zeeland. Ze hadden het doorgekregen van de GGD LImburg en belden voor het bron- en contactonderzoek en om instructies te geven. Ik moest 10 dagen in isolatie en Ans 7 dagen in quarantaine. Met een lading instructies erbij hoe we dat moesten inrichten en dat er steeds van alles ontsmet moet worden.
Dus toen we in de loop van de zaterdagmiddag thuis waren en de auto leeg was, meteen ermee aan de slag gegaan. En dat viel voor de drommel niet mee. Want na 51 jaar huwelijk moesten we gescheiden van tafel en bed gaan leven. Ik woon nu boven op de achterkamer en mag er zondag pas uit komen mits ik dan 24 uur klachtenvrij ben. Ans woont beneden. Het is afschuwelijk. En noodzakelijk om te voorkomen dat ik Ans alsnog besmet. We mogen geen bezoek ontvangen en Ans mag geen boodschappen doen. Degene die dat voor ons doet moet alles buiten voor de deur zetten.

Ondertussen denken we terug aan die laatste dagen in Limburg toen we nog een paar mooie wandelingen hebben gemaakt. Het was steeds slecht weer met miezer en een koude wind – een liefhebber van wandelen in natuur en landschap laat zich er niet door weerhouden.

Schin op Geul: brug over de Geul en een eindje de helling op de Sint Mauritiuskerk

De ene dag reden we naar Schin op Geul voor de kribkesroute. Een mooie wandeling in het buitengebied langs de Geul naar kasteel Schaloen en Oud-Valkenburg met kasteel Genhoes. En onderweg meerdere kribkes gezien met opvallend vaak glas of plastic ervoor ter beveiliging tegen diefstal. Ja, zover kan de mensheid afzakken dat zelfs het kindje Jezus in zijn stal niet veilig is voor grijpgrage handen.

Kribke aan de voet van de Sint-Mauritiuskerk
Sint-Mauritiuskerk op de helling van het Geuldal steekt boven het dorp uit
Kribke langs de Geul
Poëzie langs de Geul

De plek

Je moet niet alleen, om de plek te bereiken,
thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken.
Er is niets te zien, en dat moet je zien
om alles bij het zeer oude te laten.

Er is hier. Er is tijd
om overmorgen iets te hebben achtergelaten.
Daar moet je vandaag voor zorgen.
Voor sterfelijkheid.

Herman de Coninck

Sint-Johannes de Doperkerk, Oud-Valkenburg
Kasteel Schaloen
Kasteel Genhoes
Verstild landschap

’s Anderendaags hebben we de auto bij het gesloten restaurant Buitenlust geparkeerd en een rondje via Cottessen gelopen. Door het Vijlenerbos weer terug. Prachtige verstilde uitzichten richting België waren de beloning. Bij Buitenlust was veel animo voor het uitgifteloket voor koffie en dergelijke, mee te nemen en niet op het terras op te drinken. Zoals zo vaak in deze coronatijd trok het gros van de mensen zich er niets van aan en was het gezellig druk op het terras.

Bij Boscafé ’t Hijgend Hert
Boskeetje ’t Vergulde Reetje

We reden ook nog even naar het geliefde Boscafé ’t Hijgend Hert. De toegang is met een lint afgezet. Achter het restaurant is een bouwkeet neergezet voor meeneemkoffie en versnaperingen. Opnieuw een gezellige drukte. We hebben het ook hier maar gelaten voor wat het was en veilig thuis een glas warme Glühwein genomen. 

De laatste wandeling in onze corona-onschuld maakten we op woensdag in het Malensbos, het oostelijke deel van het Vijlenerbos. Daar zijn grafheuvels te zien uit de Bronstijd, zo’n 2000-800 jaar v.Chr. Eén van de grafheuvels is deels opengewerkt met een mooi kunstwerk erbij. De andere grafheuvels liggen verstild in het bos.

Ontroerend kunstwerk bij de grafheuvel
Grafheuvel verderop in het Malensbos
Aan de rand van het Malensbos kijk je mooi uit over Wolfhaag met in de verte de Vaalserberg met de Boudewijnstoren bij het Drielandenpunt

Tenslotte op Nieuwjaarsdag nog de wandeling naar Schweiberg en terug door de weilanden in het dal van de Nutbron, op wat een paar uur later blijkt onze laatste dag in Limburg te zijn. 

In de weiden rond de Nutsbron wierpen we een laatste blik op Epen

Inmiddels ben ik een paar dagen in isolatie. Ik heb gelukkig milde klachten tot nu toe. Het is vreemd om zo in je eigen huis te moeten bivakkeren waarbij Ans en ik uit elkaars buurt moeten blijven. Als het goed gaat nog een week….

14 gedachtes over “In tijden van corona

 1. wimmers schreef:

  Hallo kees en Ans,

  ik heb genoten van je verslag en foto’s van jullie vakantie in zuid Limburg! Ondanks het weer er toch van weten te genieten!
  jammer van het eind, maar ik hoop dat het inmiddels weer wat beter gaat met jullie en dat het bij milde klachten is gebleven!
  Hartelijke groeten,
  Cécile en Jan

  Like

  1. Kees schreef:

   Dank voor jullie reaktie. Het gaat langzaam vooruit. Ik ben alweer ruim een week klachtenvrij, bij Ans gaat het herstel langzamer. Zij is er ook zieker van geweest, dus het gaat nog wel wat tijd kosten, is de verwachting.

   Like

 2. Erik Vening schreef:

  Hoi Kees, Wat een prachtige vakantie en wat een abrupt eind. Goed herstel gewenst. Hartelijke groet Erik Vening

  Geliked door 1 persoon

 3. Theresa schreef:

  Lieve Kees, wat weer een mooie blog. Heel veel beterschap en sterkte! ( Ik heb Ans net gesproken).

  Like

  1. Kees schreef:

   Dank je, Theresa.

   Like

 4. Clara schreef:

  Oei….dat corona virus toch. Je weet nooit hoe het uitdraait. Hopelijk zijn jullie beide terug helemaal in orde.

  Like

  1. Kees schreef:

   Het heeft nog even tijd nodig voor we dat weten. Het virus is verradelijk en kan hardnekkig zijn. We hopen met jou dat het goed gaat aflopen.

   Like

 5. Gmt schreef:

  Ook ‘de ziener’ weet ‘het’ nog te pakken, maar hoe moedig: hij blijft de wondermooie foto’s verspreiden als troost voor degenen die mee mogen kijken met zijn ogen. Is het dan van het lot te veel gevraagd deze ziener te sparen van meer leed? Ik brand een lichtje in deze donkere dagen. Voor de ziener en zijn dappere gezellin.

  Like

  1. Kees schreef:

   Een ontroerende, troostende blijk van meeleven, zo mooi verwoord. We gaan dapper verder.

   Like

 6. Rien Verwijs schreef:

  Dag Ans en Kees, laat ik mijn reactie positief beginnen ( is niet bedoeld als een woordspeling…): prachtige foto’s van een fraai landschap. Bizar, dat je dan toch nog een besmetting met het virus oploopt. Tja. Hopelijk komen jullie de dagen goed door! Mocht je tv kunnen kijken en de uitzending niet gezien hebben: NPO 2 afgelopen zondagavond, een documentaire over Haitink. Indrukwekkend. Hartelijke groet en uiteraard beterschap!!

  Like

  1. Kees schreef:

   ja Rien, je ziet hoe verradelijk het virus is. De uitzending met Haitink heb ik gemist. Inmiddels ben ik wat gesettled in mijn isoleercel en is dat programm een mooie afleiding. Ik ga kijken of het ergens nog terug te zien is.

   Like

 7. Neeltje schreef:

  Joh … zo voorzichtig en dan toch positief. Prachtig blog trouwens met hele mooie foto’s maar ja … je hebt tijd zat nu.😀😀
  Wat een moeilijke situatie … gescheiden levend in je eigen huis maar je moet uiteraard elk risico vermijden. Hoop dat het bij deze lichte klachten blijft. Succes.

  Like

  1. Kees schreef:

   Dat hoop ik ook, Neeltje. Bedankt voor je meeleven. En jij ook het beterschap met wat ik net bij je las, in de hoop dat het niet erger is dan je denkt. Sterkte!

   Like

   1. Neeltje schreef:

    👍👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: