Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

KST02097

Het was vandaag prachtig weer, een mooie nazomerdag met veel zon en weinig wind. Een uitgelezen dag voor een fietstocht en dus vanmorgen de fiets uit de schuur gehaald, banden opgepompt en bidons gevuld. Het doel was om rond de Oosterschelde te fietsen, waar je grote stukken buitendijks rijdt en zo prachtig zicht hebt op dit grote water. De Oosterschelde is  sinds 2002 een nationaal park, onder de naam Nationaal Park Oosterschelde, het grootste van Nederland.

Rondje Oosterschelde 2018-10-05 om 21.01.05

Vanuit Middelburg reed ik richting Veere, langs Vrouwenpolder en over de Veerse Dam en kwam zo op Noord-Beveland. Langs bungalowpark De Roompot bereikte ik de dijk langs de Oosterschelde. Een prima fietspad maakt dat je er in alle rust en genietend van het uitzicht over het weidse water richting Colijnsplaat kunt rijden.

KST02081

Het fietspad buitendijks op Noord-Beveland

Even voor Colijnsplaat moet je van de dijk af. Om Colijnsplaat heen bereikte ik de Zeelandbrug die sinds 1965 als een streep over de Oosterschelde ligt. Smal, 5 km lang met ook een fietspad. Met het lichte windje achter reed ik heerlijk ontspannen over de brug, opnieuw genietend van de uitgestrekte watervlakte.

KST02096

Op de Zeelandbrug

Aan de overkant kwam ik in Zierikzee, op Schouwen-Duiveland. Via de Zuidhavenpoort kon ik langs de haven weer op de dijk langs de Oosterschelde komen. Tot voorbij Burgsluis kon ik op enkele stukjes na helemaal op of aan de buitenkant van de dijk fietsen.

KST02099

De Zuidhavenpoort in Zierikzee

KST02101

De dijk aan de zuidkant van Schouwen-Duiveland

KST02110

Heerlijk fietsen in de weidsheid van Nationaal Park Oosterschelde

KST02102

Aan de binnenkant van de dijk is er de z.g. inlaag met in de herfst de warme tinten van verkleurende zeekraal

Bij Westenschouwen draaide ik vanaf de dijk gemakkelijk de Oosterscheldekering op, het indrukwekkende bouwwerk met de schuiven waarlangs twee keer per etmaal eb- en vloedstromen passeren. In totaal 9 km lang op de grens van Oosterschelde en Noordzee met drie stukken schuivenrijen.

KST02112

De noordelijke en middelste rijen schuiven van de Oosterscheldekering

KST02119

De Oosterscheldekering biedt een beeld van natuurkrachten en imponerende installaties

Aan het eind van de kering wachtte mij weer de Veerse Dam, waarna ik via Veere en Schellach weer in Middelburg kwam. Moe van de 91 km fietsen maar met een voldaan gevoel. Het was een prachtige tocht die ik te lang geleden al eens maakte en die voor herhaling vatbaar is, linksom of rechtsom.

Een gedachte over “Fietsrondje Oosterschelde

  1. Trudy schreef:

    Wat een prachtige fietstocht. Onbekend gebied voor mij, maar nu zit ik te genieten van al dat nieuws voor mijn oog. Bij wind heb je weinig beschutting op sommige stukken. Mooie foto’s.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: