Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Op 4 juni vertrokken we voor een reis naar Zuid-Hongarije.CRT_19012

Via Lingerhahn in de Eifel, Pielenhofen bij Regensburg en Sankt Pölten even voor Wenen kwamen we op onze bestemming, camping Oázis Tanya op de poesta bij Zsana, een dorpje op zo’n 40 km noordwest van Szeged. Daar bleven we bijna 3 weken waarna we naar camping Máré Vára gingen bij Magyaregregy in de buurt van Komló en noordelijk van Pécs. Na een week trokken we via Slovenië naar Leibnitz in het zuiden van Oostenrijk. De volgende dag reisden we door naar Au an der Donau. Vijf nachten bleven we daar en brachten een aangrijpend bezoek aan voormalig concentratiekamp Mauthausen een de abdij van St. Florian waar we in de kerk een concert op het grote Brucknerorgel beluisterden. Toen ging het huiswaarts: via opnieuw Pielenhofen en Lingerhahn zijn we afgelopen donderdag aangekomen op de laatste stop in deze reis: camping Het Vissertje in Dordrecht.

Dordrecht – camping Het Vissertje

Fijn om hier een paar dagen ‘thuis’ te zijn. Zo voelde het althans toen we de stad binnenreden waar we tot voor 7 jaar woonden. Een stad die nog vaak in onze gedachten is en ons dierbaarder is dan de Zeeuwse hoofdstad ooit zal worden.

Na het eten zijn we natuurlijk een kijkje gaan nemen op de Loswal, van oudsher aangeduid als ’t Vissertje en waarnaar de camping genoemd is. Een bekend begrip in Dordrecht, nog uit de tijd dat Dubbeldam een zelfstandig dorp was en daarin al heel lang zo werd genoemd.

Dordrecht – avondstemming op het Wantij bij ’t Vissertje

Gisteren boodschappen gedaan in winkelcentrum Bieshof, ’s avonds uit eten met zoon en schoondochter waarna we door hen op een rondrit over het mooie eiland van Dordrecht werden getracteerd, langs bekende plekjes en langs plaatsen waar gewerkt wordt aan het teruggeven van land aan de natuur. Vruchtbare landbouwgrond gaat na eeuwen verloren en daarvoor in de plaats komt ‘natuur’ en waterberging. Nieuwe inzichten die niet meteen te volgen zijn.

Dordrecht – Ans moet even bijpraten met kaasman Piet

Vanmorgen op de fiets naar de markt voor fruit en kaas, dat laatste bij onze vroegere kaasman Piet die nog steeds op de zaterdagse markt staat. Leuk om hem weer eens te ontmoeten en bij hem te kopen. Met de fiets aan de hand de Voorstraat uitgewandeld – ook hier links en rechts leegstaande winkelpanden, een treurig stemmend gezicht.

Dordrecht – in de rij voor het brood van Sander Nobel

Bij Nobel’s Brood in de Grotekerksbuurt echter stonden ettelijke mensen in de wachtrij buiten! Maar hij heeft dan ook uitzonderlijk lekker brood en andere heerlijke producten. We namen even tijd voor koffie met wat lekkers, een brownie en een eierkoek. Eierkoeken zijn bij Sander Nobel bijna zo groot als een pannenkoek. En lekker dat ze zijn. Net als die brownie trouwens. Na nog heerlijke krentenmik en jam gekocht te hebben zijn we via die Wijnstraat en de Voorstraat over de Noordendijk met de slinger over de Wantijdijk terug naar Het Vissertje gefietst. Dat was mooi.

Dordrecht – de Loswal, beter bekend als ’t Vissertje aan het idyllische riviertje het Wantij, dat het Eiland van Dordrecht doorsnijdt

Morgenochtend rijden we dan de laatste etappe naar Middelburg en komt er een einde aan de reis. Een uitgebreid verslag met foto’s zal hopelijk in de komende maanden op deze website worden geplaatst. Hoewel ik enig voorbehoud wil maken of dat gaat lukken, want het verslag van de grote reis die we in 2016 maakten is nog steeds niet af. ook dat wil ik proberen te realiseren. Aan goede voornemens geen gebrek en misschien gaat het deze keer wel lukken.

3 gedachtes over “Afsluiting reis 2017 in Dordrecht

 1. Kees schreef:

  Ja Trudy, we zijn enthousiaste caravanners. Dit jaar konden we helaas niet weg. Voor volgend jaar zijn we alweer voorzichtig plannen aan het maken voor een lange tocht.

  Like

 2. Trudy schreef:

  Nu merk ik dat ik weer reageer met mijn oude weblog, ik zal kijken of ik het kan veranderen. Je zit nu ook bij Logbankje, leuk, je kan bij hem een wachtwoord opvragen, dan kan je bij zijn muziek.

  Like

 3. Trudy schreef:

  Het doet me een beetje denken aan de jaren 70 en begin 80, met de tent en later caravan naar Yougoslavie, ik schrijf het denk ik verkeerd, het altijd buiten zijn, de andere mensen die zo warm zijn en de mooie natuur, dat is echt genieten. De kaas is bij jullie goedkoper!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: