Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Lezing Hans Berrevoets over Jacob Cats in Grijpskerke

Op eerste dag van de Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren die gehouden werd op 22, 23 en 24 juli 2016 vertelde de Dordtse journalist Hans Berrevoets enthousiast het boeiende verhaal over ‘Jacob Cats, van Zeeland via Dordrecht naar Den Haag’. Dat deed hij in de voormalige boerderij ’t Munnikenhof aan de Jacob Catsweg bij Grijpskerke (gemeente Veere).

CRT_15599

Hans wil Zeeuwen en Dordtenaren warm maken voor een waardige herdenking in 2018 van het feit dat het dan 400 jaar geleden is dat de eerste dichtbundel van Jacob Cats uitkwam. De meeste van zijn gedichten schreef Cats  in het kasteeltje ’t Munnikenhof dat nog steeds naast de boerderij ligt. “Vergeet je geschiedenis niet”, zo hield Hans Berrevoets zijn geboeid luisterend gehoor voor.

't Munnikenhof

Het Zeeuwse Catshuis is een monument, dat door een grote restauratie ruim 40 jaar geleden werd gered van de ondergang. Tijdens die Kunst- en Cultuurroute droegen Zeeuwse dichters, waaronder de stadsdichter van Middelburg, op de historische plek gedichten voor. Ook klonken gedichten uit de eerste bundel van Jacob Cats, die in 1618 uitkwam. Tussen 1623 en 1636 woonde Jacob Cats in Dordrecht. Daarna verhuisde hij naar Den Haar, waar hij de functie van raadspensionaris op zich nam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: