Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Zuiderend is de weg waaraan mijn grootvader Riemer Boersma omstreeks 1910 een boerderijtje betrok. Met een aantal koeien op stal leidde hij met mijn oma Antje van der Meer en de kinderen (waaronder mijn moeder die daar in 1920 werd geboren) een karig bestaan in het zompige veengebied ten zuiden van Drachten.

DSC_2000

Zuiderend 70, situatie september 2012

DSC_2014

Zuiderend met rechts het boerderijtje van mijn grootouders en links hoogbouw van Drachten aan de andere kant van de A7

DSC_2012

Herinneringsbord langs het Zuiderend

Mijn grootvader heeft plannen gehad om naar Canada te emigreren en ook Duitsland is nog aan de orde geweest. Het is bij plannen gebleven, wat het buitenland betreft. Want rond 1930 verhuisde het gezin naar Klaaswaal in de Hoekse Waard. Dat moet voor hen en in die tijd toch wel een soort emigreren zijn geweest.

Riemer Boersma

Riemer Boersma             Drachten 1893 – Utrecht 1950

Antje van der Meer 1968

Antje van der Meer Surhuisterveen 1891 – Dordrecht 1979

In Klaaswaal vond opa Boersma werk als boerenknecht. Helemaal naar de zin was het kennelijk niet, want vrij snel (wanneer precies weet ik niet) verhuisden ze naar Dubbeldam, waar opa ook als boerenknecht ging werken bij Kluifhooft, die een grote boerderij had aan de Provinciale weg naar de Kop van ’t Land. Het gezin Boersma ging tegenover de boerderij wonen aan de Haaswijkweg, in een kleine landarbeiderswoning. Het huisje staat er nog, inmiddels uitgebouwd en gemoderniseerd. De jongste zoon woont er nog, mijn oom Sjoerd Boersma met zijn vrouw.
Enkele vage herinneringen heb ik ten aanzien van mijn grootvader. Ik was 4 jaar toen hij overleed in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Ik ben een keer met hem meegegaan langs de Haaswijkweg om vogels weg te jagen. Hij deed iets bij een boom, er volgde een harde knal en een hele wolk donkere vogels vloog al schreeuwend op. In mijn herinnering vielen ze verderop dood neer; later ben ik daaraan gaan twijfelen toen ik mij ging afvragen hoe dat werkte wat hij daar deed. Ik kon het hem niet meer vragen, wel snapte ik dat hij zo het opkomend gewas beschermde op het land van Kluifhooft.

Over dit gebied is op Wikipedia te lezen: Drachten Zuid is een toekomstige woonwijk aan de zuidkant van Drachten, Drachten zuid is een tijdelijke benaming, daar deze wijk nog in ontwikkeling is. Er wordt momenteel al gesproken over de naam de Forten. De wijk wordt begrensd door autosnelweg A7 aan de noordkant, de bossen van Beetsterzwaag aan de zuidkant, industrieterrein A7 zuid aan de oostkant en de Himsterfinnen aan de westkant. Hier moeten vanaf 2015 zo’n 3000-4000 woningen compleet met winkelcentrum en scholen verrijzen. (Wikipedia 10 mei 2017).

Als deze plannen doorgaan, zal het aanzien van het gebied, waar mijn grootouders woonden en mijn moeder opgroeide, onherkenbaar veranderen. Gelukkig ben ik er een keer geweest, heb het goed bekeken en heb de foto’s nog.

Zuiderend, waar ook een nieuw begin kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: