Zuiderend

Wat ook een begin kan zijn

Gisteren was Truus jarig en ze werd 67 jaar. Truus is mijn schoonzus en ze woont in de Plataan, een intensieve zorglocatie van de Stichting Philadelphia Zorg aan de rand van Vierhouten bij Nunspeet. Bij de geboorte van Truus was haar levensverwachting laag. Het is dus heel bijzonder dat ze deze leeftijd heeft bereikt. Daarom reden Ans en ik gisteren graag naar Vierhouten om dit heugelijke feit met haar, de andere bewoners van haar groep en de leiding te ’vieren’. Hoewel Truus zelf geen enkel besef heeft van tijd, leeftijd en verjaardag. Voor ons was het opnieuw een bijzondere verjaardag, zoals we er al vele met Truus beleefd hebben, jaar op jaar méér bijzonder naarmate de teller oploopt.

Truus krijgt van Ans haar verjaardagstractatie: aardbeientaart.

Truus behoort tot de mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Zij heeft het syndroom van Down en een zeer laag verstandelijk niveau. Praten heeft zij bijvoorbeeld nooit gekund evenals bijna alles wat voor ons normale vaardigheden zijn.

Truus wordt al vele jaren liefdevol verzorgd door een zeer toegewijde groep zorgverleners, de begeleiders, door ons doorgaans aangeduid met ‘de leiding’. De Plataan is een woonlocatie op het terrein Halfweg bij Vierhouten waar meerdere groepen met diverse vormen van ernstige beperkingen verzorgd worden. 

Als het in de media over ’de zorg’ gaat wordt vaak vooral gedacht aan de puur medische zorg. Maar er is ook een vorm van zorg die nauwelijks in beeld komt, buiten het brandpunt van nieuws en aandacht blijft, zoals hier bij Truus in de eindeloze bossen van de Veluwe. En ook hier is strijd geleverd tegen de pandemie, om de meest kwetsbare en hulpbehoevende mensen in onze samenleving te behoeden voor besmetting, ziekte en dood.

De jarige

Een paar dagen geleden heeft Erik, één van de verzorgers van Truus, een filmpje laten opnemen waarin hij samen met haar iets wil laten zien van het werk dat hij doet. En wij als familie zijn natuurlijk trots dat onze Truus op deze leeftijd nog in een filmpje op YouTube acteert, voor de hele wereld zichtbaar op internet. Zonder het te beseffen laat ze daarmee zien hoe er voor haar en voor de vele andere mensen met een beperking dag en nacht met hart en ziel gezorgd wordt.

Juist om deze ’performance’ van haar was het dit keer een heel bijzondere verjaardag.

Twee zussen
(2019)

11 gedachtes over “Verjaardag van Truus

  1. Trudy schreef:

    Het raakt, liefdevol, mooi het te lezen. Dit werk is vaak onderbelicht maar jij geeft het een podium. Truus is een lieverd.

    Like

  2. Theresa schreef:

    Wat een mooi verhaal, foto’s en filmpje. Trussje is een bijzondere vrouw, die mensen weet te raken. Ook mij!

    Like

    1. Kees schreef:

      Je hebt helemaal gelijk, Theresa. Een bijzondere vrouw, dat is ze.

      Like

  3. Marja schreef:

    Een mooi inkijkje in de wereld van Truus. In Nederland is er weinig aandacht voor deze woonvormen. Chapeau voor de mensen die hier met veel liefde de bewoners begeleiden.

    Like

    1. Kees schreef:

      Bedankt. En met het compliment voor die zorgverleners ben ik het van harte eens!

      Like

  4. Marleen Tempelaar-Bakker schreef:

    Mooi “stuk“ Kees. Het is eigenlijk geen stuk/artikel maar een levensecht verhaal! Belangrijk om te delen met anderen. Dus dat heb ik gedaan op Facebook.
    Ik hoop dat velen het zullen lezen. Dankjewel. ❤️

    Like

    1. Kees schreef:

      Je ‘ziet’ wat ik bedoelde. En ook bedankt voor het delen, wat ik ervaar als een blijk van waardering!

      Like

  5. Rien Verwijs schreef:

    Van harte gefeliciteerd met dit fraaie moment!

    Like

    1. Kees schreef:

      Dank je, Rien.

      Like

  6. Gmt schreef:

    Prachtig is dat. Met bewondering naar gekeken. De essentie. In weinig woorden fraai in beeld en woord gebracht.

    Like

    1. Kees schreef:

      Dank! Fijn om te lezen dat mijn intentie overkomt.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.